Šesť seniorov využíva prístroj na službu domáceho tiesňového volania

02.02.2011 Poprad

Vysoké Tatry 2. februára (TASR) – Prvých šesť seniorov v meste Vysoké Tatry začalo využívať prístroj na služby domáceho tiesňového volania (DTV).
Ide o technickú pomôcku v podobe tlačidla, ktoré sa nosí na zápästí alebo na krku, prostredníctvom telefónu je prepojené na dispečerské pracovisko a pomáha si samostatne zavolať o pomoc. Zariadenie slúži pre prípad vzniku mimoriadnej situácie.
Využívajú ho hlavne starší a zdravotne hendikepovaní ľudia. „S týmto projektom sme začali pred vyše rokom a zaznamenali sme niekoľko opakovaných volaní, po ktorých sme alarmovali už aj sanitku, “ vysvetlil Marcel Sedlačko z Asociácie samaritánov Slovenskej republiky, ktorá má dispečing v Starej Ľubovni a doposiaľ dala do užívania 13 takýchto technických zariadení.
Malý počet užívateľov je zatiaľ ovplyvnený cenou, ale aj podmienkou inštalácie DTV prostredníctvom pevnej linky. „Tieto prístroje neboli zakúpené z finančných prostriedkov mesta. Našiel som sponzora, ktorý tieto DTV zaplatil, aby slúžili našim občanom. Ak ich nebudú potrebovať, dostanú ich do užívania ďalší, “ povedal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Dodal, že mesto sa pokúsi zabezpečiť aj ďalšie finančné prostriedky, aby takto pomohlo viacerým spoluobčanom.
Sponzori uhradili v Tatrách zakúpenie prístroja a aj základný poplatok. Mesačný paušál vo výške 8,90 eura za službu si už bude platiť samotný senior. Tým si hradí 24-hodinový monitoring zabezpečený dispečerom z akéhokoľvek miesta v byte v prípade nečakanej udalosti. „Dispečer zhodnotí situáciu a buď na miesto pošle sanitku, alebo prepojí hovor na konzultujúceho lekára. Takmer súčasne je o vzniknutej situácii informovaná aj kontaktná osoba, niekto blízky, rodina a pod. , “ doplnil Sedlačko.
Vo Vysokých Tatrách sa rozhodli pre takúto pomoc predovšetkým preto, že mesto je podľa slov primátora prestarnuté. „Určite je to veľká pomoc pre starších ľudí, ktorí majú zdravotné problémy a sú sami doma. Už sme zaznamenali prvé dva prípady, kedy naši občania využili tento prístroj, v našom meste stúpa počet ľudí v dôchodkovom veku, teraz je ich vyše 30 percent, “ doplnil primátor.
 

Vyberte región